Astăzi vrem să vă prezentăm un brand care, într-adevăr, luptă pentru menținerea obiceiurilor românești, însă nu oricum, ci prin poziționarea lor la un nivel înalt, în modă!
În continuare vom discuta despre IE CLOTHING, o colaborare între două colege de liceu, Emilia Tudoran și Iulia Ghenea, care a reușit să se dezvolte și să devină un proiect de suflet!
Cum a luat naștere brandul?
IE Clothing este despre tradiția și cultura românească. A luat naștere din dorința de a duce mai departe identitatea poporului nostru și de a aminti generațiilor următoare că IA reprezintă cel mai de preț articol din portul tradițional, fiind lucrată cu multă migală și sârguință de mâinile pricepute ale femeilor.
Ideea brandului IE Clothing ne-a venit în 2014, odată cu finalizarea studiilor de masterat din cadrul Universității Naționale de Artă din București. Înainte de a fi partenere de afaceri, noi am fost colege de liceu și de facultate, așadar afacerea noastră este, pe lângă pasiune, și despre prietenie și continuitate, valori pe care ne bazăm business-ul și care ne definesc în fața clienților noștri.
Succesul pe care l-am avut în urma participărilor și premiilor obținute la concursurile naționale de profil ne-a facut să ne ducem pasiunea pentru arta și moda la următorul nivel, și anume înființarea companiei în 2017, urmând ca, din 2018 să avem propriul show-room și atelier conceput ca un spațiu dedicat feminității și eleganței. În paralel, ne-am construit prezența în online, pe rețelele sociale, iar din 2020 business-ul se bucură și de website-ul www.ie-clothing.com.
Piesele IE Clothing emană eleganță printexturile naturale folosite, precum inul, organza sau catifeaua delicată. Transmit feminitate prin redarea volumelor, dar și rafinament prin dozarea echilibrată a aplicațiilor lucrate manual din dantelă, perle sau mărgele. Fie că vorbim de colecții sau piese custom, IE Clothing celebrează întotdeauna unicitatea și frumusețea femeii în modernitate, folosindu-se de elementele specifice costumului tradițional românesc.
Scopul brandului nostru este acela de a crea piese unice, cu personalitate, bogate în semnificație și istorie care pot fi purtate și peste ani, pe care clientele noastre să le poată dărui generațiilor următoare dacă își vor dori. IE Clothing nu este despre trenduri, ci despre meșteșugurile fine, despre curajul de a crea piese atemporale purtate de femei care împărtășesc aceeași viziune.
Motivul pentru care am plecat în această călătorie prin istoria poporului nostru și a amintirilor ce ne leagă de copilărie a fost de a readuce în actualitate hainele și atmosfera satului autentic. Dar ia românească nu este doar despre trecut, ci și despre viitor.
Ce credeți că îi motivează pe oameni să cumpere serviciile/produsele dumneavoastră?
Clienții noștri sunt motivați atât de designul modern cu inspirație tradițională, cât și de modularitatea produselor (gulere, fote, brâuri ce pot fi purtate și individual, cu haine din garderoba proprie), precum și de calitatea confecționării produselor.
Motivația noastră vine din pasiunea pentru detalii, farmecul texturilor și migala utilizată pentru a se lucra la portul tradițional și care încă se păstrează în unele zone ale țării. Toate la un loc ne-au trezit acest interes pentru a prelua și dezvoltă acest ansamblu vestimentar, trecut prin istoria noastră și încărcat de o amplă emoție.
Sunt piese ce nu se demodează.
Care ar fi produsele cu cel mai mare impact?
Produsele care au avut cel mai mare succes sunt:
- IA Bride- Voalul diafan cu motive florale perforate prin laser îmbracă volumul monumental al Iei Bride ca o maramă veche, țesută la război. Gulerul reprezintă o complexă bijuterie masivă, găsindu-și rădăcinile în portul de mireasă din Negrești, Oaș. Manșetele cu volane din diferite texturi creează un final superb al poveștii scise prin aceste mâneci spectaculoase.
- IA Anemone -are la bază influențe din zona Vrancea, România, și urmărește designul tradiției locale, în special mâneca bătrânească rasucită, fiind realizată ca un puzzle din clini.
- IA Delta White – Broderia de altădată era termenul folosit pentru cusăturile în relief pentru decor pe pânză, stofă, mătase sau piele. În schimb, astăzi, broderia înseamnă un amalgam complex de mărgele, combinate cu diverse cusături, atât florale, geometrale sau abstracte.
Presărând peste ele paiete sau perle, ștrasuri și fire deșirate, chiar și pene, toate adunate pe o țesătură simplă, o însuflețesc și o transformă într-o operă de artă.
Noi am ales să decorăm gulerul iei Delta White cu perle de diferite dimensiuni, aidoma unui covor neuniform, din perle cusute manual. Vaporoasă și ușor de purtat, dar totuși plină de elegantă și feminitate, este alegerea potrivită dacă vrei să creezi o poveste de neuitat. - Sacoul Fae – Designul modern este finisat cu broderii delicate și perle ivoire de diferite dimensiuni, toate cusute manual pentru a păstra obiceiurile tradiționale. Linia taliei este împodobită cu perle delicate și broderii care constituie, de asemenea, un detaliu care avantajează orice siluetă. Mânecile clopot inspirate de ia tradițională din Oaș asigură o îmbinare perfectă între eleganță și un aspect seducător.
- Fusta Night – Confecționată cu multă atenție în atelierul nostru, fusta Night prezintă elemente tradiționale și o croială elegantă, creată pentru a inspira un gust rafinat. Nervurile lucrate individual la mașina de cusut sunt o reinterpretare a structurii tradiționale nidabei.
- IA Tinkerbell – Bluzele tradiționale supradimensionate specifice Maramureșului sunt inspirația din spatele spectaculoasei II Tinkerbell. Mânecile clopot sunt preluate din portul tradițional, în timp ce răsucirile din față îți îmbrățișează talia, la fel cum modelul Nidabei îmbracă zona coatelor printr-o frumoasă simetrie.
- IA Golden – Confecționată din in ușor, bluza Golden este o piesă universală cu accesorii detașabile lucrate manual din sârmă și perle formând centre de interes ce atrag privirea și fac această piesă pur și simplu cuceritoare. Mâncile clopot cu două straturi, unul de in și unul de tulle, sunt inspirate din mânecile portului tradițional din zona Oaș, interpretate modern ca tu să strălucesti oriunde îți vei face apariția, purtând-o.
- Diadema Regia – iadema este bine cunoscută că element purtat de către regi pentru a-și arată puterea, dar cu timpul, acest obiect a devenit un accesoriu purtat de femei mai ales la ocazii speciale. Inspirată de astfel de origini regale, diadema Regia este totuși o reinterpretare contemporană a acestora.
Decorată cu perle și flori delicate aplicate manual în atelierul nostru, este transformată în accesoriul modern care accentuează feminitatea celei care o poartă. Această piesă impresionantă este impozantă, dar în același timp foarte feminină. Combinația de perle, flori, ștrasuri și paiete o transformă într-o bijuterie elaborată. - Fota Joanna – Poate una dintre cele mai emblematice piese arhaice cu inspirații clare izvorâte din portul tradițional românesc, fota Joanna, este brodată manual cu multă atenție în atelierul nostru.
Fota dublă este confecționată din crep, lucrată manual în forme geometrice cu motive tradiționale. Poate fii purtată fie pe laterală fie pe mijloc pentru un plus de stil adăugat oricărei ținute. Acest tip clasic de fotă dreaptă este reprezentativ pentru zona Moldovei și este purtat în mod tradițional peste fustă, cu o bluză românească. - IA Andreea – Starea romantică pe care o conferă purtarea acestei piese vestimentare, este completată cu eleganța și rafinamentul detaliilor cusute manual, din jurul gâtului. Realizată din in cu mici inserții de tulle și pânză brodată, ia Andreea este conturată prin detaliile negre, în motive geometrale aplicate pe mânecile clopot, dar și la extremitățile umerilor și gulerului.
Care ar fi top 3 obstacole/perioade dificile pe care le-ați traversat și cum ați depașit aceste momente?
Ca oricare afacere, am întâmpinat atât momente de succes, cât și momente mai puțin plăcute, însă un top 3 al acestor obstacole ar fi:
- Anul 2020, deoarece a fost o adevărată provocare, iar numărul de comenzi a scăzut radical spre deloc, însă cu răbdare și creativitate am încercat să ne adaptăm condițiilor.
- Când am decis să renunțăm la statutul de angajat și să devenim angajatori, să deschidem propriul atelier, a fost o provocare foarte mare, neavând o bază de cliente. Așa că am decis să închiriem un spațiu și să ne ocupăm doar de atelier.
- Când am ajuns în punctul de a ne mări echipa, ne-a fost teamă că nu vom găsi oameni pasionați, ca și noi. Totuși, am trecut cu brio peste această teamă, iar acum avem o echipă formată din oameni pasionați și dedicați.
Această discuție a reușit să ne facă să apreciem și mai mult brandurile românești, dar și tradițiile țării noastre. Atunci când persoanele au un vis și luptă pentru acesta, succesul nu va lipsi. Dedicarea și perseverența vor aduce multe zâmbete, așa că, întotdeauna trebuie să privim lucrurile cu pozitivism!