S-a deschis prima cafenea socială din Cluj-Napoca, voi știați?
Lucian Butnaru, un antreprenor social, a lansat „Cofeels” cu dorința de a aduce laolaltă toate persoanele care iubesc atât cafeaua, cât și socializarea.
Acesta a spus că inspirația pe care a găsit-o a venit din partea prietenilor săi, care urmăreau foarte mult serialul FRIENDS: „În 2017 marea majoritate a prietenilor mei urmăreau și povesteau cu mult entuziasm despre serialul FRIENDS. Eu am dizabilitate severă de vedere și văd cu dificultate să citesc subtitrările. De aceea, i-am rugat pe ai mei să-mi cumpere un monitor mai mare ca să pot urmări și eu serialul. Și m-am pus să urmăresc episod cu episod până când mi-a venit ideea unei cafenele foarte asemănătoare celei din serial. Mai exact, un loc în care oamenii să se întâlnească. Practic, îmi doream o comunitate în jurul cafenelei. Faptul că în acea perioadă studiam masterul de economie socială, m-a determinat să duc această idee de cafenea la una de tip întreprindere socială. Un loc prin care să construiesc o comunitate în jurul cafelei și al unui scop social. Acestea au fost două dintre momentele cheie ale dezvoltării și implementării a ceea ce astăzi se numește Cofeels.” – a declarat Lucian Butnaru.
Care este ideaa din spatele Cofeels?
Banii câștigați în această cafenea, în proporție de 90%, vor fi donați către persoanele cu dizabilități. Pentru a educa din ce în ce mai mult și societatea românească în acest sens, la Cofeels veți putea găsi pahare cu mesajul: „Cățeii însoțitori pentru persoanele nevăzătoare au acces oriunde și oricând.”.
Lucian Butnaru susține că „Pentru a susține și a sprijini incluziunea persoanelor cu dizabilități este important ca oamenii tipici să-și creeze ocazii de interacțiune cu ele. Iar dacă nu au mai interacționat sau au o reținere în a interacționa cu aceste persoane, pot să vină la noi la cafenea. Pentru că 80% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități. Persoane care sunt deschise în a oferi informații cu privire la aspectele mai mult sau mai puțin pozitive ale dizabilității lor.
Eu și Livia (colega care organizează evenimentele) avem dizabilitate de vedere severă, colega mea de la marketing, Mădălina, are pierdere de auz asociată cu pierdere de vedere (surdocecitate). Colegul nostru, Mihai, are sindrom Down și el este cel care îi întâmpină și le preia comenzile oaspeților noștri. Este creativ și îi place să comunice cu oamenii. Îmi doresc să-i încurajez pe oamenii care aleg să vină la noi să pună întrebări. Mie îmi place foarte mult să povestesc și să mă conectez cu cei din jur. Și, de cele mai multe ori, rămân impresionat și plăcut surprins de poveștile și informațiile faine pe care le descopăr de la oaspeții noștri.”.
Această afacere a luat naștere în urma câștigării unui plan de afaceri de 100.000 de euro, în cadrul proiectului „Acceleratorului de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est ID 127384”.
Ideea de a ajuta persoanele cu dizabilități, cu ajutorul unui loc primitor și familiar tuturor, ne încântă. Voi ce credeți despre aceasta?