Guvernul României a adoptat modificările propuse la Codul Fiscal, astfel că de la 1 august 2022 și 1 ianuarie 2023 vor exista scumpiri și schimbări importante, pe care fiecare antreprenor trebuie să le ia la cunoștință. Guvernul estimează faptul că noile modificări vor aduce la bugetul de stat un plus de 1,2 miliarde de lei, în 2022 și 10,5 miliarde de lei în anul 2023.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că noile modificări la Codul Fiscal au avut ca scop asigurarea unui climat de predictibilitate și stabilitate în mediul de afaceri, dar și eliminarea unor excepții: „Am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât pe de-o parte să începem, aşa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepţiile, iar, pe de altă parte, să facem în aşa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate şi stabilitate pentru a putea să încurajăm continuarea investiţiilor în economia românească”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri 17 iulie 2022, la începutul şedinţei de Guvern.
Consultă proiectul de modificare a Codului Fiscal accesând link-urile următoare:
- https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectOrdonantamodifCF_12072022.pdf
- https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectOrdonantamodifCF_12072022.pdf
Varianta inițială a Ordonanței și modificările față de aceasta
Dacă în varianta inițială a proiectului se discuta despre intrarea în vigoare a unor prevederi, precum cele pentru sectorul HoReCa, în cazul Ordonanței de față, acestea se amână.
Modificări în Codul Fiscal, cu privire la creșterea impozitului pe dividende, de la 5% la 8%
Este stabilit faptul că impozitul pe dividende va cunoaște o creștere de la 5% la 8%, iar impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de doar 1% din cifra de afaceri, aplicabil celor care au cel puțin un angajat. Astfel, variante de impozit de 3% este anulată pentru microîntreprinderile fără angajați.
Importantă de cunoscut este și informația conform căreia, firmele care NU au angajați, vor trece la un impozit pe profit de 16%. Pragul pentru încadrarea unei firme la impozit pe venitul microîntreprinderii scade, de la 1 milion de euro, la 500.000 de euro.
Alte modificări fundamentele:
- Instituirea unei condiții de deținere a titlurilor de participare de către același asociat/acționar, la cel mult 3 microîntreprinderi în cazul acționarilor/asociaților care dețin mai mult de 25% din valoare/numărul titlurilor de participare la drepturile de vot;
- Are loc limitarea la 20% a veniturilor obținute din consultanță și management;
- Se exclud din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderii persoanele juridice care desfășoară activități în domeniile: bancar, asigurări, reasigurări, piața de capital, activități intermediare în domeniile menționate, inclusiv în domeniul jocurilor de noroc;
- De asemenea, se exclud și persoanele juridice române care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
Notă: Aceste modificări vor intra în vigoare la data de 1 IANUARIE 2023.
De la 1 Ianuarie 2023, din Codul Fiscal va fi abrogat impozitul specific pentru HoReCa
„Se propune abrogarea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu completările ulterioare. Persoanele care au datorat impozit specific unor activităţi vor fi obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, indiferent de îndeplinirea condiţiilor de aplicare a acestui sistem de impunere şi/sau a impozitului pe profit pentru veniturile realizate din alte activităţi decât cele corespunzătoare codurilor CAEN specifice”, se declară în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
Legea 120/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în anul 2017, a introdus impozitul specific, acesta aplicându-se activităților: hoteliere, de restaurant, bar&cafenele sau catering. Așadar, de la 1 ianuarie, aceste firme vor avea posibilitatea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii, de 1% din cifra de afaceri, fie la impozit de profit de 16%.
De notat este și informația conform căreia, de la 1 Ianuarie 2023, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de catering, restaurant și pentru activitățile de cazare hotelieră.
Alte modificări importante din Codul Fiscal:
- Creșterea taxelor pentru jocurile de noroc: pragurile de impozitare se vor modifica, după cum urmează: sunt impozitate cu 3% câștigurile până la 10.000 de lei, pentru jucători, crescând progresiv, de la 20%, respectiv 40%, în funcție de câștig. La sume cuprinse între 10.000 de lei și 66.750 lei, taxa este de 300 lei+20% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei. În cazul câștigului unei sume mai mare de 66.750, impozitul plătit de jucător va fi de 11.650 lei+40% pentru ceea ce depășește 66.750 lei.
Modificările intră în vigoare de la 1 August 2022. - Creșterea TVA-ului la băuturile cu zahăr și berea fără alcool, e la 9% la 19%.
Măsura se aplică de la 1 Ianuarie 2023. - Eliminarea anumitor facilități fiscale în agricultură și construcții: Ordonanța modifică, de asemenea, și plafonul până la care se acordă facilități fiscale în domeniul construcțiilor, în sectorul agricol și industria alimentară, de la 30.000 lei lunar, la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru venitul brut lunar ce depășește suma de 10.000 lei, nu se aplică facilitățile fiscale.
Măsura se aplică de la 1 August 2022. - Este abrogată scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfășoară anumite activități sezoniere: „Se propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, având în vedere atât abrogarea Legii nr. 170/2016 la data de 1 ianuarie 2023, cât şi faptul că din analiza efectelor aplicării măsurii, a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”, se precizează în ordonanță.
Măsura se aplică de la 1 Ianuarie 2023. - Deduceri pentru persoanele cu salarii sub 4.500 lei: Se propune o deducere personală de bază, ce se va acorda persoanelor fizice cu un venit lunar brut de până la 4.500 de lei și deduceri suplimentare pentru tinerii sub 26 de ani și copiii până la 18 ani.
- Informații despre drepturi de autor, salariați part-time și activități independente: Prin ordonanța de față se modifică plafonul până la care contribuabilii stabilesc un venit net anual pe baza normelor de venit, respectiv de la 100.000 euro, la 25.000 euro. Sunt luați în vedere contribuabilii care realizează venituri din activități independente, altele decât veniturile din profesii liberale obținute din prestarea de servicii cu un caracter profesional. Salariile part-time sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, asemenea unui salariu întreg.
Excepție: elevii, studenții sub 26 de ani, persoanele ce urmează o formă de ucenicie, pensionarii cu pensie din sistemul public, persoane fizice cu venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg, iar valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.
Măsura se aplică de la 1 August 2022. - Restrângerea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe către persoanele fizice.
- Accizele pentru alcool, băuturi alcoolice și țigarete se vor majora de la 1 August 2022.
Pentru mai multe informații destinate brandurilor romanești, urmărește activitatea din platforma Brandoteca și secțiunea de noutăți.