Fonduri UE 2023 pentru firme micro, mici și mijlocii prin Programul Regional SV Oltenia

Fonduri UE 2023 pentru firme micro, mici și mijlocii prin Programul Regional SV Oltenia. Firmele mici și mijlocii, dar și microîntrepreinderile vor putea obține fonduri nerambursabile în valoare de 150 milioane de euro pentru investiții în județele Regiunii Sud – Vest Oltenia. Este vorba despre județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea prin 3 linii de finanțare care urmează să se lanseze în anul curent, prin bani europeni.
În calendarul orientativ privind lansările de apeluri de proiecte PR Sud – Vest Oltenia, publicat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud – Vest Oltenia, regăsim următoarele prevederi:

  • Dezvoltarea și extinderea infrastructurii verzi – albastre pentru orașe și municipii
  • Digitalizare și inovare în folosul IMM – urilor
  • Digitalizare și inovare în microîntreprinderi
  • Investiții teritoriale în strategii urbane

Fonduri UE 2023 CalendarCalendarul Orientativ al lansării

În Calendarul Orientativ al lansării acestor proiecte pentru Regiunea Sud – Vest Otenia, prin Programul Regional sunt eșalonate sumele de finanțare disponibile în funcție de apel, dar și tipurile de solicitanți eligibili, datele de lansare sau datele de finalizare ale apelurilor. Aceste Fonduri UE 2023 au perioadă de consultare publică și o dată de lansare oficială a apelurilor.
Există și câteva observații. Ele sunt legate de lansările prevăzute în prima jumătate a anului 2023. Lansările ar putea fi amânate în funcție de operaționalizarea MySMIS.

Programele prevăd alocări financiare aferente unor investiții de importanță strategică pentru Regiune Sud – Vest Oltenia. Iar procedurile de accesare a fondurilor sunt adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor. Trebuie să fie asigurat accesul facil și flexibil al acestora la fondurile externe nerambursabile. Tocmai de aceea a fost lansat acest Calendar Orientativ privind lansările de apeluri de proiecte PR Sud-Vest Oltenia.  Calendarul permite o corelare a diferitelor surse: entități publice, privare sau parteneriate.

Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 sunt disponibile finanțări în valoare totală de 46 miliarde de euro Euro, pentru cele 16 programe aprobate penru perioada de programare 2021-2027 (8 programe naționale și 8 programe regionale).